top of page

Reflections: pracht, praal en wereldberoemde jurken.

Tot en met 26 augustus kon je ze nog bewonderen: de topstukken van Nederlands (en Arnhems) trots, Jan Taminiau. Vanaf 21 april 2018 presenteerde het Centraal Museum in Utrecht 'Reflections', de grootste tentoonstelling ooit over het zijn werk en zijn reis naar inspiratie. Deze unieke gelegenheid lieten wij natuurlijk niet aan ons voorbijgaan. Hier lees je alles over ons bezoek aan de indrukwekkende tentoonstelling op woensdag 18 juli.

Wandelen door een droomwereld van prachtige jurken.

Al een tijdje stond de expositie 'Reflections' van Jan Taminiau op de planning. In verband met alle drukte van Fashion + Design Festival Arnhem, zowel in de voorbereiding als het festival zelf, was ik er nog niet aan toegekomen om de expositie te bekijken. Op deze zonnige woensdagmiddag naar Utrecht afgereisd. En eigenlijk was dat al een feestje, het voelt als toerist in eigen land. Want wat is het heerlijk in Utrecht, lopend door het Museum Kwartier word ik overdonderd door de prachtige grachtenpandjes. Glurend door de ramen om te zien hoe de interieurs eruit zijn. Aangekomen bij het Centraal Museum besef ik me weer, wat is dit een mooi historisch pand. Geen hyper modern museum, maar de historie is bewaard gebleven met hier en daar een glazen aanbouw.


Op zoek naar inspiratie

“Ik reis om geïnspireerd te raken, om nieuwe ambachten te ontdekken en simpelweg om te zien en te leren.” - Jan Taminiau

De toon is gezet en ik geniet ervan om weer op pad te zijn. Het is alweer even geleden dat ik alleen een expositie ging bezoeken. Ik merk dat ik verheugd ben, heerlijk een dagje “vrij” naar al het harde werken en je weer laten inspireren. Of zoals Jan zelf zegt in de tentoonstelling: "ik reis om geïnspireerd te raken, om nieuwe ambachten te ontdekken en simpelweg om te zien en te leren". En dat is ook precies de reden waarom ik vandaag op pad ga.

Geïnspireerd heeft deze tentoonstelling mij zeker. Het werk van Jan Taminiau volg ik al jaren. Zijn borduursels, het gebruik van materialen en de vormen in zijn kledingstukken intrigeren me. Natuurlijk heb ik het moment nog scherp van een van zijn meest bekende creaties; de koningsblauwe jurk en mantel voor Maxima. Het moment dat hij voor het grote publiek bekend werd. De tentoonstelling is verdeeld over meerdere zalen. Zo heb je onder andere een ruimte met ballroom jurken, eentje waar je het proces wat meer ziet en welke materialen er gebruikt worden.


Het voelt als een sprookje

"Prachtige pastellen jurken schitterden door de ruimte heen. Al zittend op een bankje geniet ik van de jurken en droom even weg dat er een paar aan mij toebehoren..."

De eerste zaal greep me het meest, de zaal met ballroom jurken. Bij binnenkomst waan je je in een andere wereld. Het voelt aan als een sprookje, elke jurk zou in een film passen, zowel in moderne variant als een oude klassieker. Wat ik enorm waardeer aan Jan Taminiau als ontwerper is dat het verfijnd is, maar ook zeer draagbaar. Prachtige pastel jurken schitterden door de ruimte heen. Daarnaast toont hij hier zijn nieuwe collectie. Deze zit vol met pailletten, glitters in zachte pastel kleuren. Een jurk vangt direct mijn blik, een jurk geïnspireerd op pauwenveren, zwaar zo te zien met pailletten, maar prachtig verfijnd. Zo’n jurk die je alleen maar op rode lopers ziet. Een jurk die prachtig in mijn kast zal staan, maar ik oprecht niet van weet wanneer ik hem aan zou moeten trekken.

Deze hele zaal heeft de meest prachtige jurken staan, allemaal in zachtroze en beige met een mooie snit en goed afgewerkt. Al zittend op een bankje geniet ik van de jurken en droom even weg dat er een paar aan mij toebehoren.


Vrouwelijke vormen


Een ander deel van de tentoonstelling die een enorme indruk op mij maakte was de Marvelous collectie. Deze stukken brengen een ode aan de vrouwelijke vormen en geïnspireerd op de superheldinnen van Marvel stripboeken. Nu ben ik geen Marvel fan, maar wel van het idee dat de vrouwelijk rondingen flink geaccentueerd worden. Hij viert daarmee juist het vrouw zijn en dit zie je terug in zijn ontwerpen. Iets wat ik erg waardeer in zijn ontwerpen, het is gemaakt voor de rondingen van een vrouw


"Lila stukken met bloemenstiksels kleuren de donkere ruimte die me doet denken aan een zomerse avond."

In dezelfde ruimte staan een drietal stukken die geïnspireerd zijn op de Japanse kamer in huis ten Bosch. Lila stukken met bloemenstiksels kleuren de donkere ruimte die me doet denken aan een zomerse avond. Het doet me denken aan een sprookje en heb direct zin om naar Japan af te reizen.


Als laatste ga ik het gedeelte waar er en zestal grote beelden worden geprojecteerd. Ik wordt direct getriggerd door een strak aangeklede ruimte waar deze beelden goed op elkaar afgestemd zijn. Van prints op textiel tot prints in de natuur. Minutenlang kun je hier kijken naar beelden die Jan Taminiau inspireren en waardoor ikzelf ook zin krijg om beelden te maken.


Ik sluit de expositie af in een heerlijke binnentuin van het museum met een koffietje. Wat een prachtig museum is het toch en wat een inspirerende expositie. Ik geniet nog even na met mijn koffietje en mijn aangekocht boek van de tentoonstelling.

 

deze blog is geschreven door Riëlle

 


Kommentare


bottom of page