top of page

Fashion + Design Festival Arnhem: stilstaan, vooruitkijken en doorgaan

Het zijn gekke tijden, maar het zijn gekke tijden voor iedereen. We hadden ons er enorm op verheugd om deze zomer Arnhem weer te vullen met mode, design en creativiteit tijdens het Fashion + Design Festival Arnhem. De plannen lagen klaar, het thema was rond, fotografe Wendelien Daan had de foto’s al geschoten, De Vormforensen hadden de huisstijl klaar, maar helaas: het coronavirus stak een stokje voor de zomerplannen van iedereen, inclusief die van ons.


Veiligheid staat voorop, dus stellen we de zevende editie van FDFA een jaar uit. In 2021 zijn we gewoon weer terug met FDFA, volledig in het thema PURPOSE. Een thema dat nu actueler is dan ooit: Juist met de komst van de coronacrisis is het belangrijk om ons goed te realiseren wat nu het eigenlijke doel is van mode en design, maar vooral ook van onze maatschappij. We zien er naar uit om weer met dit mooie festival aan de slag te gaan!


Én we kijken ook terug naar eerdere edities van FDFA, zoals de feestelijke vijfde editie in 2018. Kijk met ons mee en lees hieronder het interview met Riëlle, verschenen in het FDFA-magazine van 2018.

 
Riëlle Schoeman - Foto Boris Lutters

“Van jongs af aan was het al duidelijk: ik wilde werken in de mode- of interieurbranche. Als klein meisje maakte ik kleertjes voor mijn barbiepoppen en als tiener gaf ik mijn slaapkamer iedere week een andere kleur.

Na mijn middelbare school kon ik niet kiezen in welke van de twee branches ik wilde doorstuderen. Ik koos voor een essentieel onderdeel van beide: textiel.

In Enschede begon ik aan de opleiding Textielkunde. Daar leerde ik alles over het materiaal, de commerciële kant en de marketing. Maar ik miste de creativiteit en wilde mezelf verder ontwikkelen. Daarop sloot de masteropleiding Fashion Strategy van ArtEZ hier in Arnhem heel goed aan. Ik ontdekte mijn passie om concepten te ontwikkelen en leerde projecten met een helikopterview te bekijken.


De modewereld is mij altijd blijven fascineren. De droomwereld die gecreëerd wordt is fantastisch. Maar ik heb altijd de ambitie gehad om bepaalde aspecten van de samenleving op een positieve manier te veranderen en bewustwording te creëren. De maatschappij wordt vormgegeven door mode en design, en vice versa.

De wisselwerking van het (net)werken in de driehoek creatie, commercie en maatschappij geven mij tot op de dag van vandaag veel energie. Met ons eerste lustrum ben ik er trots op dat we in vijf jaar met zoveel verschillende mensen en initiatieven zijn gaan samenwerken. Samenwerking en dialoog in mode en design zijn een must. Zeker met het oog op Arnhem als creatieve stad is het mooi dat FDFA daarin een rol kan spelen.”


Interview: Nicole Beaujean – N.B. Tekst & Advies

Lees het volledige FDFA-magazine (2018) hier.

 

Boven: Let's Play in Luxor Live tijdens FDFA'17, Proeftuin Duurzame Mode 025 tijdens FDFA'19, ArtEZ Fashion Design Graduation Show in Musis tijdens FDFA'17. Beneden: ArtEZ Art & Design Finals tijdens FDFA'18, FDFA'19 Hoofdlocatie in Showroom Arnhem, Opening FDFA'18 in F&D (voormalige V&D). Foto's: Eva Broekema.


Maar ook al staat FDFA voor 2020 op pauze, we staan niet stil! In de tussentijd werken we afwisselend thuis en op kantoor (uiteraard op voldoende afstand van elkaar en met veel handen-was-sessies tussendoor), Slacken, Zoomen, Skypen en Hang-outen we wat af, en zijn we bezig met plannen om design en mode op een andere manier een platform kunnen bieden, zoals met Ontwerp Platform Arnhem. Stay tuned, want daar hoor je binnenkort meer over!

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page