top of page

Arnhems ontwerptalent in de schijnwerper

Bijgewerkt op: 3 feb. 2020

Arnhem bruist in juni van de mode tijdens Fashion & Designfestival in de binnenstad


De Gelderlander - ARNHEM - Bezoekers van de binnenstad van Arnhem zullen in juni op alle mogelijke manieren in aanraking komen met mode. Zo komen er 21 grote borden met foto’s van Arnhemse modemakers op het Audrey Hepburnplein te staan. Etalages besteden aandacht aan mode, restaurants komen met arrangementen en op verschillende locaties hebben modeshows, exposities, lezingen en presentaties plaats.


Foto Rolf Hensel


Voor het eerst in zes jaar treedt het Fashion & Design Festival Arnhem (FDFA) naar buiten. ,,Vorig jaar zaten wij in het voormalige pand van V&D, daar kon je ons al bezoeken. Dit jaar willen wij voor Arnhemmers en bezoekers van de stad zichtbaar maken wat Arnhem op het gebied van mode en cultuur te bieden heeft en wat hier allemaal wordt ontwikkeld, ontworpen en gemaakt”, zegt algemeen directeur Riëlle Schoeman van FDFA.


Ontwerptalent

De openingsweek van FDFA heeft plaats van 1 tot en met 8 juni. Daarna gaan de meeste activiteiten nog drie weken door tot en met 7 juli. Een van de doelstellingen van FDFA is het Arnhemse ontwerptalent voor het voetlicht te brengen en stil te staan bij mode en identiteit. ,,Voor het eerst hebben wij gekozen voor een thema op onze hoofdlocatie. Dat is: ‘We are people’. We zijn allemaal mensen.”

Vaak hoort Schoeman dat iemand niets met mode heeft. ,,Maar niets is minder waar. De kleding waarin je loopt zegt iets over de persoon die dit draagt. Je koopt bewust een bepaald kledingstuk. Maar niet iedereen durft te dragen wat hij wil en waarin hij zich zichzelf voelt. Een man zal niet snel op hoge hakken lopen of een rok dragen. Dan word je al snel gediscrimineerd. Ons uitgangspunt is: je mag laten zien wie je bent.”

Genderidentiteit

FDFA besteedt hieraan ruim aandacht. ,,Onderwerpen als genderidentiteit, unisex en culturele diversiteit komen aan de orde. Er wordt geen mode meer voor een speciaal geslacht gemaakt. Dat is het idee hierachter.”

Het creatieve broeinest Showroom (ingang Kleine Oord) is in de openingsweek het hoofdonderkomen van FDFA. Daar komt onder meer een presentatie van minimaal vijf in Arnhem afgestudeerde ontwerpers. Het accent ligt op de makers. Zij geven hun visie op identiteit in de mode. ,,Ik weet van ontwerpers dat zij kiezen voor genderidentiteit”, zegt Schoeman.

Museum Arnhem

Aan FDFA werken tal van partners als kunstenopleiding ArtEZ, RijnIJssel, cultuurgebouw Rozet, Museum Arnhem, LuxorLive en State of Fashion. Er komt een fysieke route door de zuidelijke binnenstad van Rozet via Showroom naar Focus Filmtheater, het gemeentehuis en eindpunt Walburgiskerk. ,,De route wordt zichtbaar door middel van een op straat getekende lijn, torens met teksten of borden”, zegt Schoeman.

Rozet aan Kortestraat is het beginpunt van de route. Andere locaties zijn onder meer: Showroom, Focus Filmtheater, Walburgiskerk (tijdelijke expositieruimte Museum Arnhem) en stadhuishal. De openingsweek sluit af tijdens de Nacht van de Mode in het Modekwartier.

Bruisen

Arnhem moet in juni bruisen van de mode. ,,FDFA moet uitgroeien tot een festival met het zwaartepunt op mode waarop (in Arnhem) opgeleide ontwerpers en talenten zich laten zien”, aldus Schoeman.

 

Bron: de Gelderland - dinsdag 29 april 2019

 


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page